ORIGEN I EVOLUCIÓ DEL KENDO A ANDORRA:

El Principat d'Andorra és un petit país situat en mig dels Pirineus, entre les fronteres de França i d'Espanya, l'existència del qual es remunta als temps de l'Emperador Carlemany, fa més de 900 anys.

Durant segles, l'aïllament geogràfic i polític del Principat d'Andorra feu que moltes de les seves Lleis i Institucions es mantinguessin inalterables, fins que s'aprovà la Constitució democràtica l'any 1993 i es feu l'ingrés a les Nacions Unides.

Durant l'any 1996, en Miquel Morancho, que llavors tenia el grau de 5 Dan de Kendo i 5 Dan d'Iaido per la ZNKR, i que era professor d'aquestes disciplines a Barcelona, Espanya, es traslladà per motius professionals al Principat d'Andorra, aprofitant per a donar a conèixer l'esgrima japonesa mitjançant un seguit d'activitats informatives i demostracions.

A l'any 1997, els primers practicants del Principat d'Andorra s'iniciaren fent diversos cursets de Kendo i d'Iaido a Andorra i Barcelona.

En 1998, començaren les classes i els entrenaments al Dojo d'Andorra la Vella, capital del país, que llavors tenien lloc 2 o 3 cops per setmana. La participació andorrana s'estengué a seminaris fets a Andorra, Espanya i França.

També al 1998 es feren els primers contactes amb les Institucions del Principat d'Andorra, i es creà l'Associació Andorrana de Kendo primer com a entitat cultural i, més tard, com a agrupació esportiva. En aquesta entitat s'agruparen inicialment tots els practicants andorrans de disciplines relacionades amb l'esgrima japonesa: Kendo, Iaido, Jodo, Naginatado, etc.

A l'any 1999 s'iniciaren les gestions per a l'ingrés a l'EKF i a la FIK. A l'any 2000, durant l'Assemblea General de l'EKF a Santa Clara, Califòrnia (USA), l'Associació Andorrana de Kendo fou admesa com a membre de ple dret d'aquesta entitat amb el vot unànime de tots el països membres a favor. Aquest era un pas previ imprescindible per a l'ingrés a la FIK. Tres anys més tard, durant l'Assemblea General de la FIK del 2003 a Glasgow (UK), l'Associació Andorrana de Kendo fou admesa com a membre de ple dret d'aquesta entitat, també amb el vot unànime de tots els països membres a favor.

A principis de l'any 2008 s'inicià la creació d'una nova entitat, l'Andorra Kendo Club que, amb la figura de club esportiu, no té les limitacions d'actuació que tenia l'entitat inicial. També es creà la Federació Andorrana de Kendo (FADKEN), de la qual l'Andorra Kendo Club és l'entitat promotora. Un cop aprovada per part dels organismes oficials d'Andorra al 2008, la nova Federació Andorrana de Kendo esdevingué el representant oficial del Principat d'Andorra dins les organitzacions internacionals del Kendo: EKF&FIK.

Els membres de l'Andorra Kendo Club, a més de les classes habituals en el Centre Esportiu dels Serradells d'Andorra la Vella, participen tant a Andorra com a l'estranger en diverses activitats com seminaris, cursos intensius, competicions i exàmens de graus de les diferents disciplines que es practiquen dins l'entitat.

També s'organitzen anyalment estades intensives amb presència de mestres japonesos d'alt nivell de les diferents disciplines: Kendo, Iaido, Jodo, Nihon Kobudo, etc. Destaquem la presència des de l'any 2000 del mestre Okada Morimasa (8 Dan Kyoshi de Kendo) Professor de la Universitat d'Educació Física de Japó, el qual ha estat designat com a “Kendo Shihan” i encarregat de la supervisió tècnica del Kendo d'aquesta entitat. Degut al conveni amb el mestre Okada Morimasa, els practicants de Kendo més destacats d'Andorra poden realitzar estades de perfeccionament i diversos cursos intensius a la Universitat d'Educació Física de Japó.

Actualment dins l'Andorra Kendo Club hi ha un nombre de membres practicants al voltant de les 80 persones, de les quals la meitat procedeixen d'Andorra i l'altra meitat venen dels països veïns.

Veure ESTATUTS DE L'ANDORRA KENDO CLUB

COMPOSICIÓ DE LA JUNTA DIRECTIVA DE L'ANDORRA KENDO CLUB (AKEN) DES DEL 25/04/2015:

President:

Vicepresident:

Secretari:

Tresorer:

Vocal:

Veure ESTATUTS DE LA FEDERACIÓ ANDORRANA DE KENDO

COMPOSICIÓ DE LA JUNTA DIRECTIVA DE LA FEDERACIÓ ANDORRANA DE KENDO (FADKEN) DES DEL 25/04/2015:

President:

Vicepresident:

Secretari:

Tresorer:

Vocal:

DIRECTOR DE LA FADKEN: Miquel Morancho