CURS IAIDO & KENDO & KORYU ANDORRA 2012


L'AKEN GAUDEIX DEL SUPORT DE L'HONORABLE COMÚ D'ANDORRA LA VELLA

 

 

IAIDO

A principis del segle XVI aparegueren al Japó les primeres escoles d'esgrima que incorporaven un sistema de combat basat en mantenir l'espasa embeinada fins l'últim instant, desembeinant ràpidament en funció de l'atac de l'adversari.

Originalment, aquest sistema s'anomenava Iaijutsu, o art d'esperar el contacte, o també Battojutsu, o art de desembeinar l'espasa, i es considerà com l'art de neutralitzar l'acció ofensiva de l'atacant, desembeinant amb eficàcia la Katana.

L'any 1968, la Federació Japonesa de Kendo (ZNKR) creà un compendi de diversos Kata seleccionats de les diferents escoles antigues, anomenant-lo ZNKR Seitei Iai, i el proposà com a programa d'Iaido universal, amb la finalitat de facilitar la seva divulgació.

 

KENDO

El Kendo és una disciplina marcial originària del Japó, que té les seves arrels en el Kenjutsu o art de l'espasa ancestral. Aquest es practicava des del segle XIII en la forma tradicional de Kata, o exercicis codificats per parelles amb una espasa de fusta anomenada Bokken. Cada escola tenia els seus propis Kata, no hi havia cap mena de combat lliure i l'entrenament era enfocat exclusivament a l'eficàcia en el combat real.

Al llarg dels segles es desenvoluparen les proteccions que constitueixen l'actual equip protector de Kendo, basat en l'armadura dels antics Samurai, i també aparegué l'espasa de bambú anomenada Shinai, permetent als practicants la realització de combats lliures amb total seguretat, car l'eficàcia de les proteccions evitava qualsevol lesió.

En l'actualitat el Kendo és regulat per la Federació Japonesa de Kendo (ZNKR), i a nivell internacional per la Federació Internacional de Kendo (FIK), existint en el món un nombre de practicants superior als deu milions de persones, la major part dels quals és al Japó, on el Kendo forma part de l'ensenyament escolar, i gaudeix d'una gran popularitat per les seves virtuts formatives a nivell físic, mental i espiritual.

 

NIHON KOBUDO TATSUMI RYU:

Dins el Nihon Kobudo, o antics arts marcials del Japó, s’enquadren nombroses escoles antigues o Koryu, que encara mantenen el sistema d’ensenyament tradicional de l’època en que foren creades.

Es calcula que, del total d’escoles antigues i estils existents al llarg de la història del Japó, en la actualitat sobreviuen més de 400, en part gràcies al seu sistema d’ensenyament dins el clan familiar que garanteix la transmissió dels coneixements, tant de les tècniques de combat com dels principis ètics, als descendents.

Aquestes escoles, bona part de les quals daten de molts segles abans, comprenen alhora diferents disciplines marcials, perquè el Samurai del període feudal del Japó havia de dominar les armes de que disposava per a la seva supervivència en el combat.

Així doncs, es troben escoles en les quals es practica Kenjutsu (l’art d’esgrimir l’espasa), Iaijutsu (l’art de desembeinar l’espasa), Sojutsu (l’art de la llança), Naginatajutsu (l’art de l’albarda), Bojutsu (l’art del bastó), i un llarg seguit de disciplines, tant amb armes com a mans nues, que constitueixen l’essència de la formació de l’antic Samurai i que arriben als nostres dies en la seva més absoluta puresa.

L’escola TATSUMI RYU n’és un exemple incomparable per que va ser fundada per Tatsumi Sankyo ja fa més de 500 anys.

 

PROFESSORAT:

Jean-Jacques Sauvage, 7 Dan Renshi d'Iaido, 5 Dan de Kendo.

Miquel Morancho, 5 Dan de Kendo, 5 Dan d'Iaido, 5 Dan Mokuroku de NIHON KOBUDO TATSUMI RYU, membre de l’escola i deixeble directe del mestre Kato Takashi Sensei, 21 Soke de l’escola TATSUMI RYU.

 

LLOC:

Centre Esportiu Serradells, Carretera de la Comella s/n, Andorra la Vella, PRINCIPAT D’ANDORRA.

 

DATES:

Del dissabte 06 d'octubre al diumenge 07 d'octubre del 2012.

 

MATERIAL:

Hakama & Keikogi & Obi (o altra roba d’Arts Marcials) i genolleres recomanades, Bokken (espasa de fusta) amb Saya (beina), Kodachi i Katana (si se’n disposa). Els practicants avançats poden assistir també amb Bo, Jo, Naginata, Yari, Tanto. Pels practicants de Kendo, evidentment cal dur Bogu (armadura) i Shinai (espasa de bambú).

 

PROGRAMA:

El curs està adreçat a tots els nivells de practicants, s'ofereix la possibilitat de provar altres disciplines de les que es fan habitualment al Dojo, per exemple els que només fan Kendo aquí poden provar tant Iaido com Nihon Kobudo, i a l'inrevés. En aquest curs es podrà fer igualment Toyama Ryu sota la direcció del professor Sergi Hernández.

Durant el curs també es faran exàmens de Kyu de totes les disciplines, i de Dan de Nihon Kobudo.TARIFA:

Per als membres d'AKEN & FADKEN, es paga una quota simbòlica per col·laborar amb les despeses d'organització, de 20€ els adults i de 10€ els infants.

Si algú creu que no disposa de mitjans econòmics per a poder pagar la quota del curs, que ho comuniqui a l'organització.


ALLOTJAMENT CATEGORIA ALTA (CONSULTAR L'ORGANITZACIÓ PER A RESERVES):

HOTEL HOLIDAY INN*****

Hotel 5 estrelles. Molt cèntric, al costat del Parlament i del Govern d'Andorra, molt a prop de l'eix comercial.

A 5´del centre esportiu en cotxe i a 15´a peu.

Al costat de parada d'autobusos (Línia Comunal 2 "La Comella") fins al centre esportiu (bus cada 15´).

Carrer Prat de la Creu 88, AD500, Andorra La Vella.

Coordenades GPS: 42º30’19.96’’ N - 1º31’11.09’’ E

Web: www.plazandorra.com

TARIFES HOTEL HOLIDAY INN*****QUE ES POT PAGAR EN FER EL CHECK OUT, PREUS PER PERSONA I DIA (TOTS ELS PREUS INCLOUEN EL 4% D'ISI):

CAL DEMANAR DIRECTAMENT A L'ORGANITZACIÓ LES RESERVES DE CURS I D'ALLOTJAMENT.Allotjament ECONÒMIC (consultar I reservar directament):

A la pàgina Web del Turisme d’Andorra trobareu tota la informació dels allotjaments en diferents idiomes:

http://www.andorra.ad/